En match per liga i detta spridda Topptips. Ett uppstickargäng från den norra delen av Portugal har en svensk koppling och bra skrällchanser mot en europeisk storhet. På den spanska medelhavskusten försöker ett förtvivlat Bilbao komma loss och i andraligorna väntar tillställningar med klara som oklara favoriter. Löser du åtta rätt?

Spelstopp: 18.59

 

  1. Atalanta - Napoli 2

Vi sparkar igång i Bergamo, staden där Glenn Strömberg slagit ner sina bopålar. Efter 4-1 mot regionalrivalen Inter kom en reaktion för värdarna; 2-0-ledning tappades till 2-3 mot ett Empoli som inte övertygat. “Gudinnan”, som Atalanta även kallas efter den grekiska gudinnan med samma namn, har en talangfull trupp men Gasperini har inte lyckats få ut all potential där. Gästande Napoli vann utan att förta sig mot Röda Stjärnan i veckan men perfektionisten Carlo Ancelotti ser gärna ökad fysisk närvaro på det lite taniga mittfältet. Kanske att den jättelika serben Maksimovic får gå på på mitten i en kamp som väntas bli ruffig? Flera spelare på väg tillbaka från skada och Napoli är, efter omöjliga Juventus, ligans klart stabilaste lag. Solklar tvåa i Lombardiet!

 

  1. Levante - Athletic Bilbao 2

Formkurvan pekar i backen för värdarna. Två poäng på de senaste tre omgångarna står i skarp kontrast till de fyra raka segrarna som föregick denna dipp. Ledningen har tappats i samtliga matcher på sistone och skyttekungen Roger Martís mål känns bortkastade då det slarvas bakåt. Patrioterna från Baskien kommer till Valencia med ett självförtroende som motsvarar tabelläget. På tretton omgångar har Athletic delat poäng vid åtta tillfällen och endast kammat hem allt i premiären den 20:e augusti. De rödvitrandiga har emellertid tagit sig ur kniviga situationer tidigare och är inget lag man enkelt avfärdar. Trots att gästerna är i kris slopar vi inte tvåan vars värde lockar. Strecka detta ovissa möte från höger och håll tummarna för klassiska Bilbao!

 

  1. Nürnberg - Bayer Leverkusen 2

Nykomlingen Nürnberg slåss som väntat i botten av tabellen med hemmaspelet som ljus i Bundesligamörkret. På Max-Marlock-Stadion presterar värdarna som ett mittenlag. Svenske Mikael Isak har fått en hel del chanser och betalat tillbaka genom två mål. Landslagsmannen spelade även i förlustmatchen mot Schalke (2-5). Leverkusen lirade i Europa League i veckan där ett flertal reserver luftades. Gästerna har kanske inte fått ut allt det som de fått i Europaspelet men har flera landslagsspelare i truppen, bland annat Finlands lyckosamme burväktare och den skicklige forwarden Kevin Volland. Besökarna från Ruhr må vara överstreckade men besitter väsentligt mycket mer kvalitet än FCN. Börja från höger och fläska sedan på med så många tecken som börsen tillåter!

 

  1. West Bromwich Albion - Brentford 1

41 mål på 19 omgångar, bäst i serien. West Broms dipp för en tid sedan är över och nu trycks bollarna in i motståndarnas nät igen. Nio poäng av nio möjliga och tidigt dödade matcher mot namnkunniga lag som Swansea och Leeds ger en fingervisning att Darren Moores sköna gäng blir att räkna med hela säsongen. Vissa trodde nog att Brentford också kunde bli en uppflyttningskandidat efter den första månaden men nu är Londonlaget nere i botten trots det faktum att The Bees har en av ligans bästa målskyttar i Neal Maupay. Den Nice-fostrade forwarden snittar nästan ett mål per spelad match men kan inte bära hela laget på sina unga axlar. Målmaskinerna från Birmingham tar ännu en säker hemmatriumf på The Hawthorns!

 

  1. Rio Ave - Sporting Lissabon 1

Om du säger Rio Ave vet troligtvis få svenskar vad du pratar om, förutom kanske blåvita göteborgare. Portugisernas första Europamatch någonsin kom nämligen mot IFK Göteborg år 2014. Redan då hade de grönvita etablerat sig som ett topplag precis under den dominanta trion i portugisisk fotboll och är även i år uppe och flåsar etablissemanget i nacken tack vare ett övertygande hemmaspel utan nederlag. Sporting Clube de Portugal slog enkelt ett svagt Qarabag i Europa League (6-1) men ligamatchen för en vecka sedan var en jobbig historia för huvudstadslaget. På hemmastadion José Alvalade slogs jumbon Chaves med 2-1 men det kom efter en tveksam insats och en ännu mer tveksam straff. Uppe i norra Portugal blir det andra bullar. Värdet på Rio Ave går inte att vifta bort. 1X och lämna favorittvåan utanför systemen.

 

 

  1. Aarhus - Vejle 1

I den danska Superligaen ska AGF Århus använda hemmafördelen för att börja ta sig ur det prekära tabelläget. Formen är inte fantastisk men i laget finns ändå lite bredd då flera olika spelare tar ansvar för målskyttet. Uppträder jyllänningarna som ett lag finns alla chanser att plocka poäng mot ett lika svagt Vejle. Just Vejle Boldklub gör värdarna sällskap i botten och italienaren Adolfo Sormani har inte varit lyckosam i den lilla föreningen. Fick en något turlig poäng mot Ålborg senast, frågan är om det räcker för att skaka liv i rödvita. Streckning och hemmaplan talar för en trolig etta på Ceres Park!

 

 

  1. Foggia - Venezia X

Kultmålvakten Walter Zenga sitter på gästernas tränarbänk och sett till de senaste omgångarna går det alldeles utmärkt för hans Venezia; nio poäng av tolv möjliga och endast en förlust sedan han tog över den tolfte oktober. Just den första halvan av oktober är betydelsefull för värdarna från södra Italien; det var nämligen då den senaste trepoängaren bärgades. Just nu är det annat som trycker de rödsvarta, fyra raka kryss måste bli seger om laget inte ska sjunka ner under strecket. Dock pekar det mesta på att det blir ett femte kryss på raken och sett till form bör Foggia vara nöjda med det. X2 räcker långt.

 

  1. Auxerre - Lorient 2

Ligue 2 får avrunda denna rad med topplaget Lorients resa till Frankrikes inland där kinesägda Auxerre står för motståndet. Gästernas tabellposition skvallrar om kunnande och kvalitet. Lagets stora stjärna är strikerna med det urfranska namnet Pierre-Yves Hamel. Nio av lagets 23 mål har 24-åringen stått för och tillsammans med andra i den offensiva lagdelen gör de ett bra jobb. Talangsprutan Auxerre, som fostrat en nästan oändlig mängd duktiga fotbollsspelare, harvar i tabellens mittenregion och lyfter inte. Ibland besegrar de vitklädda starkare lag för att i nästa match göra spektakulära magplask. Ojämnt var namnet, men något bättre form den senaste tiden med fem poäng på tre kamper. Sannolikt segrar gästerna på Stade Abbé-Deschamps.

 

 

Kassaskåpet! - West Brom

Att begrava motståndet i mål är en taktik som fungerar bra om målproduktionen är stabil, vilken det nu åter blivit för WBA. Brentford får nog sikta in sig på mitten av tabellen denna säsong.

 

Varningen! - Rio Ave

Hemma på Rios lilla arena får samtliga lag verkligen slita för att få med sig poäng, även de stora drakarna. Sporting är sämre än vad resultaten visat och här kan huvudstadslaget, som spelade i Europa i veckan, gå på en mina.

 

32 rader

  1. Atalanta - Napoli 2
  2. Levante - Bilbao X2
  3. Nürnberg - Leverk. X2
  4. WBA - Brentford 1
  5. Rio Ave - Sporting 1X
  6. Aarhus - Vejle 1X
  7. Foggia - Venezia X2
  8. Auxerre - Lorient 2

 

144 rader

  1. Atalanta - Napoli 2
  2. Levante - Bilbao 1X2
  3. Nürnberg - Leverk. 1X2
  4. WBA - Brentford 1
  5. Rio Ave - Sporting 1X
  6. Aarhus - Vejle 1X
  7. Foggia - Venezia X2
  8. Auxerre - Lorient X2